Seminare VDU aptars lenkų ir lietuvių migracijos iššūkius ir patirtis

Balandžio 12 d. 17 val. Vytauto Didžiojo universiteto Socialinės antropologijos centras ir Sociologijos katedra kviečia į nuotolinį seminarą, kuriame pranešimą „Lenkų ir lietuvių migracija į Jungtinę Karalystę: iššūkiai ir patirtys“ skaitys Esekso universiteto (Jungtinė Karalystė) vyr. mokslo darbuotoja, plačiai pripažinto longitudinio Didžiosios Britanijos namų ūkių tyrimo „Understanding Society“ vykdančiojo direktoriaus pavaduotoja apklausoms, profesorė dr. Violetta Parutis.

 

Profesorės Violettos Parutis mokslinių interesų sritys apima migracijos, etninių mažumų, identiteto tyrimus. Mokslininkė plačiai gilinasi į skirtingus lenkų ir lietuvių migracijos į Jungtinę Karalystę aspektus – išvykimą, nostalgiją, sugrįžusių migrantų tipologiją, sugrįžusių migrantų pakartotinį išvykimą. Naujausios mokslininkės publikacijos grindžiamos tarptautinio tyrimų projekto „CEEYouth: Lyginamoji jaunų migrantų iš Lenkijos ir Lietuvos studija Brexito kontekste“ (2018-2021), fin. Nacionalinis mokslinių tyrimų centras Lenkijoje ir Lietuvos mokslo taryba metu surinktais duomenimis. Kartu su VDU Socialinės antropologijos centro mokslininkais 2019-2021 m. tyrėja įgyvendino tarptautinį tyrimų projektą „(Re)migrantų socialinės perlaidos visuomenės gerovės augimui: iššūkiai ir patirtys lyginamojoje perspektyvoje“ (REMIT), fin. Lietuvos mokslo taryba.

 

Remdamasi solidžia migracijos tyrimų patirtimi, seminare mokslininkė apžvelgs lenkų ir lietuvių migracijos į Jungtinę Karalystę, jų šalims įstojus į ES, tyrimų perspektyvas. Žvelgiant į laike ir erdvėje kintančias migrantų patirtis, pristatyme bus aptariamas jų kelias nuo buvimo atvykėliu iki tapsmo integruotu vietinės bendruomenės nariu ir transnacionaliu piliečiu bei svetimšaliu, sugrįžusiuoju ar globaliu piliečiu po įvykusio „Brexito“ proceso.

 

Susitikimą moderuos VDU Socialinės antropologijos centro vadovas profesorius dr. Vytis Čubrinskas.

 

Susitikimas vyks MS Teams platformoje. Prisijungimo nuoroda

 

Įvykio informacija socialiniame tinkle Facebook

 

Profesorės viešnagę Vytauto Didžiojo universitete remia Vytauto Kavolio vardo tarpdisciplininė profesūros vizitų programa. Dėkojame stipendiją šiam vizitui suteikusiam Danos Gedvilienės fondui.

 

Violettos Parutis moksliniai interesai taip pat apima kiekybinės ir kokybinės socialinių tyrimų metodologijos taikymo ir vystymo sritis. Š.m. gegužės mėn. 9-12 d. tyrėja surengs nuotolinį metodologinių seminarų ciklą. Kviečiame sekti informaciją.